D’Hoogvorstkasteel, d’Hoogvorstdreef 50, Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 238 – december 2010 – januari 2011

Oorspronkelijk stond hier een grote omwalde hoeve, het ‘Hof van Nodenbeke’ (Nodebais).
In de zeventiende eeuw werd het omgebouwd tot ‘speelhuys’ met boerderij, zoals afgebeeld in ‘Vermakelykheden van Brabant’ van De Cantillon uit 1770. Na 1800 takelde het steeds meer af tot er nu slechts een ruïne overbleef. Het huidige gebouw, dat inmiddels ook niet meer is dan een ruïne, werd waarschijnlijk in de negentiende of in het begin van de twintigste eeuw gebouwd.
Op de vermelde gravure zien we het ‘speelhuys’, opgetrokken in een laat-gotische naar Vlaamse renaissance evoluerende stijl. Achter het gebouw bevindt zich een Frans aandoende tuin (à la Versailles). Via het poortgebouw met duiventoren aan de (latere) d’Hoogvorstdreef, was het domein toegankelijk.