Huize Marant – Mechelsesteenweg 485, Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 227 – november 2009

Vroeger Nu

Dit huis op de hoek van de Mechelsesteenweg-Van Bladelstraat dateert van 1923. In 1937 schonk de weduwe Marant ui Herent haar huis met de grond aan de grauwzusters van Tienen met als voorwaarde dat dit huis gebruikt zou worden voor een liefdadigheidsdoel: een gesticht voor ouden van dagen, wat resulteerde in ‘het Heilig-Hart-rusthuis’. In 1965-66 werd vlak ernaast, op de hoek met de Van Bladelstraat een nieuw tehuis gebouwd. Het werd tot 1977 beheerd door de grauwzusters. Eind 1979 werd het gekocht door het OCMW van Herent, dat er een twintigtal service-flats bouwde onder de naam ‘De Hemelboom’, genoemd naar de oude hemelboom die er nog steeds staat.
Het huis heeft een verdieping en zadeldak met versierde kroonlijst. De voorgevel bestaat uit baksteen met arduinen boord en keldergaten. Ook de ingangsdeur is voorzien van een arduinen omlijsting. De rechthoekige vensters hebben een ontlastingsboogje als versiering.
De grauwzusters hebben tegen de noordkant van het huis een kapel laten bouwen, die nu wordt gebruikt als bureel.