Villa Julienne, Dalenstraat 9, 3020 Winksele

Infokrant Gemeente Herent nr. 216 – oktober 2008

vroeger nu

 

Op de Ferrariskaart (1770-1780) komen op dit terrein enkel twee gebouwtjes voor, gelegen aan de kant van de huidige Dorpstraat. In 1820 bouwde Cornelius Smout er een drieledige hoeve met jeneverstokerij. Philip Vandenschrieck kocht hert geheel in 1849. Zijn zoon Michiel nam de hoeve van hem over. Hij was burgemeester van Winksele tijdens de schoolstrijd van 1879-1884. Na zijn dood werd het eigendom gekocht door Emile Brandt, later gemeenteraadslid. Hij was gehuwd met Julienne Page uit Nethen. Hij verbouwde de hoeve en noemde de woning naar zijn vrouw: Villa Julienne. E. Brandt diende als pauselijk zoeaaf. De bekendste bewoner van Villa Julienne was de Franstalige schrijver Robert de Bois de Vroylande, die bevriend was met Léon Degrelle, voor wie hij de redactie van het tijdschrift ‘Rex’ verzorgde. De Bois de Vroylande publiceerde tijdens de oorlog ‘Fables’ met illustraties van Hergé en de romans ‘Les hommes sont ainsi faits’ en ‘Paul’. Mede door deze laatste roman kwam hij in het Fort van Breendonk terecht. Van daaruit werd hij naar Duitsland gedeporteerd, waar hij eind 1944 overleed.
Villa Julienne zag daarna nog dikwijls een nieuwe eigenaar opdagen, maar sinds 1982 heeft het echtpaar Van Overbeke-Verhaeghe de villa in zijn bezit.