Radiogebouw te Veltem vroeger nu

Infokrant Gemeente Herent nr. 214 – juli – augustus 2008

vroeger nu

Al in 1929 werden vanuit Veltem radio-uitzendingen verzorgd door de NV Radio. In 1930 is het Radiogebouw opgetrokken samen met de drie zendmasten. Aan elke zijde van de inrijlaan werd een villa gebouwd: één voor de hoofdingenieur, de andere voor de conciërge. Dat zelfde jaar werden de installaties door het Nationaal Instituut voor Radio-Omroep (NIR) overgenomen. Naast het hoofdgebouw was een waterput om de zendlampen te koelen omdat er toen geen leidingwater beschikbaar was op de Bovenberg. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de pylonen opgeblazen en het materieel weggehaald om het uit Duitse handen te houden. Na de oorlog werd het gebouw weer in dienst genomen, totdat het werd verkocht aan de huidige eigenaar, de NV Waterleau.