Pachthof Vervoort, Dalenstraat 2 in Winksele

Infokrant Gemeente Herent nr. 212 – mei 2008

vroeger nu

Zoals we op de steen in de deurstijl kunnen zien, werd de hoeve gebouwd in 1762. Petrus Vervoort wordt hier in 1768 geboren. Hij woont er tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw samen met zijn broer en zus. Ze hebben twee dienstknechten en een dienstmeid. In 1831 wordt Petrus gemeenteraadslid. Zijn broer Louis trouwt met Anna Catharina Stuckens; hun zoon August begint in 1886 een bitterbranderij in de hoeve. Ook hij gaat in de politiek en wordt in 1891 gemeenteraadslid. August is getrouwd met Marie Elisabeth Van Geel. Ze krijgen twee zonen: Félix, geboren in 1879 en Jules, geboren in 1886. Félix, die landbouwer was, blijft in de familietraditie: we vinden hem tussen 1921 en 1938 herhaaldelijk terug in de gemeentepolitiek. Jules vangt tijdens de tweede wereldoorlog met de hulp van zijn vrouw en twee dochters Engelse vliegeniers op. Hij komt hierdoor samen met zijn vrouw Marie-Louise Decoster en hun dochter Aline in een Duits concentratiekamp terecht, maar na de oorlog komt heel de familie terug naar Winksele.