Huize Meulemans, Onze-Lieve-Vrouwplein 56, 3020 Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 205 – september 2007

Vroeger Nu

 

Het huis met geklasseerde voorgevel, werd in 1768 gebouwd door Pieter Meulemans. Dat vertelt ons de steen met jaar en datum boven de ingangsdeur. De familie Meulemans was een familie waarvan verscheidene leden het ambt van schepen uitoefenden.

Later werd het huis verkocht aan H. Ectors. Nadien kwam het in handen van Philippe Meulemans, pachter-molenaar, die in 1832 burgemeester van Herent benoemd werd. Philippe woonde als ongehuwde pachter-molenaar bij zijn ouders in het ‘Kasteel Meulemans’, een groot herenhuis naast de windmolen. Na de dood van zijn ouders erfde zijn broer Guillaume het kasteel. Nadat hij 1847 ontslag genomen had als burgemeester, verhuisde Philippe, samen met zijn zuster Marie-Thérèse, naar het grote herenhuis aan de kerk. Hij overleed er in 1863. Het herenhuis bleef in familiebezit tot na de dood van Emiel Meulemans. Toen ging het over naar de familie van zijn vrouw, Marie-Louise Poot. In 1950 werd het teruggekocht door de erfgenamen van Paul Meulemans, die het thans nog steeds bezitten.

Sinds 1938 is dit gebouw een beschermd monument.