Kasteel Meulemans, Winkselsesteenweg 59, Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 233 – juni 2010

Vroeger Nu

Op de plaats van het huidige kasteeltje stond reeds in 1442 een molenhuis met molen. In een pachtcontract uit die tijd lezen we: “heinrich in de gracht molder commorans apud Erpse heeft genomen en bekint dat hij genomen heeft van diericke van langhrode de wijntmolen des selfs dierickx metten moelen huyse ende een hoefken daerbij gelegen tot herent.”
In de loop der tijden vergrootte het molenhuis tot een echt pachthof, dat in de achttiende eeuw in bezit van de familie Meulemans kwam.
Tijdens de eerste wereldoorlog werd het molenhuis in de nacht van 26 op 27 augustus 1914 door de invallende Duitsers in brand gestoken en brandde samen met de windmolen volledig af. In 1922 werd de huidige woning opgericht. Het was geen groot kasteel, maar het had er wel de allures van. De Herentenaren noemden het dan ook ‘het kasteel Meulemans’.
Achter het toegangsportaal ligt de ontvangstkamer. Hier valt de sierlijke houten trap op en de monumentale schouw met open haard, de volle eiken deuren, de houten vloer, plafond en wandbekleding, alsook de indeling van het gebouw. We wanen ons in een echt kasteel.