Henkelsite, Persilstraat 51, Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 231 – april 2010

Vroeger Nu

De bouw van de Persilfabriek in Herent begon in 1934 op het terrein van de hoeve De Cauwe en in de gebouwen van de failliete ‘caoutchoucfabriek’. In maart 1935 ging de productie van start met een veertigtal werknemers. Directeur was Hans Meyer, die toen in Villa De Corte woonde. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de bedrijfsterreinen van Persil al in oppervlakte verdubbeld tot 30 000 m2.
Op het einde van de oorlog en in de periode erna kende het (Duitse) bedrijf problemen en in 1952 werd het heropgestart onder de naam ‘Nouvelle Société Persil’. In 1972 werd die naam veranderd in ‘Henkel Belgium’.
De uitbreiding van de terreinen hield gelijke tred met de groeiende productie, zodat de bedrijfsoppervlakte in 1998 al 90 000 m2. Einde 2001 kwam als totale verrassing het nieuws dat Henkel dicht zou moeten. Op 1 augustus 2002 ging Henkel inderdaad dicht. Alleen de dienst logistiek bleef nog tijdelijk in Herent. In de lente van 2003 werd Henkel volledig gesloten.
De gebouwen werden aangekocht door de N.V. Vivinvest. Momenteel wordt het gehele complex omgebouwd tot woon-, winkel- en kantoorruimte.