Gemeentehuis, Wilselsesteenweg 28, Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 225 – september 2009

Vroeger Nu

Het Herentse gemeentehuis werd in 1878 gebouwd. Het middelste gedeelte deed dienst als gemeentehuis en de twee zijgebouwen als onderwijzerswoning. Achter het middelste deel kwamen twee vleugels voor een school met middenin een overdekte speelplaats.
De brandstichting tijdens de oorlog ’14-’18 verwoestte het grootste deel van het gemeentehuis, vernietigde de archieven, maar spaarde de school. In 1920 werd het gemeentehuis zo goed als in zijn oorspronkelijke staat heropgebouwd.
In de jaren 1960 werden de beide zijgebouwen geïntegreerd in het gemeentehuis, en kort daarna verhuisde de school. In 1986 en in de periode 1994-1995 volgden ingrijpende verbouwingen voor het cultureel centrum: in het achterste deel kwam een opengewerkte hal met glaspartijen, op de eerste verdieping werd een bijkomende grote vergaderzaal (de Nok) ingericht en het geheel werd uitgebreid voor de administratieve diensten. Vandaag doet het gebouw dienst als gemeentehuis, met de meeste administratieve diensten, en als gemeenschapscentrum.