Bareelhuis, Mechelsesteenweg, 194, 3020 Herent

Infokrant Gemeente Herent nr. 219 – februari 2009

vroeger nu

Op 9 juni 1730 kreeg Mechelen het octrooi om de steenweg Mechelen-Leuven aan te leggen en om een diligentiedienst in te richten. Die verzekerde dagelijks met twee koetsen het vervoer van en naar de twee steden.
Tijdens het Ancien Régime kregen instanties die wegen aanlegden het recht om op deze banen ‘barrièrerechten’ te innen. De weggebruikers moesten zo de aanleg- en onderhoudskosten mee betalen.
Op de steenweg Mechelen-Leuven mochten vier barrièrehuizen komen. Die werden opgericht in Muizen, in Hever, in Kampenhout en in Herent. De eerste verpachting van de barrièrerechten had plaats in Mechelen op 17 april 1732.
Het Herentse Bareelhuis, ook ‘Mechels huis’ genoemd, werd in 1731 gebouwd.